Vrijheidsvuur de Peel 2024 vanuit Helmond

Tachtig jaar bevrijding.

De Stichting Vrijheidsvuur de Peel organiseerde dit jaar, samen met de gemeente Helmond, op grootse wijze het evenement op het kasteelplein voor het kasteel in Helmond. Inmiddels worden er elf gemeenten rondom de Peel betrokken bij deze ceremonie.

Vanuit alle elf Peelgemeenten die deelnemen aan dit evenement, waren lopers naar Helmond gekomen, om aan het einde van deze prachtige avond, het vuur lopende naar de dorpen in de Peel te brengen, waar het (later) ontstoken zal worden. In eerdere jaren werd dit evenement al georganiseerd in de gemeente Asten ( 2019), Geldrop-Mierlo (2020), Meijel (2021), Deurne (2022), Laarbeek (2023) en dit jaar dus in Helmond.

Ophalen van het Vrijheidsvuur

Op de avond van 18 september werd het Vrijheidsvuur opgehaald in Eindhoven. Lopers uit Helmond brachten het vuur naar de Bethlehemkerk in Helmond, waar het rond elf uur aankwam. Hier is het vuur tot de avond van 19 september gebleven.

Op 19 september werd het vuur daar om half zeven weer opgehaald door lopers van de 7 Brabantse en 4 Limburgse gemeenten. Zij brachten het vuur al lopende vanaf de kerk naar het plein voor het Kasteel. De stoet verzamelde zich op de kop van de Markt in Helmond en begon met gildebroeders/zusters uit het Brabantse en de verschillende schutterijen uit het Limburgse, in totaal ongeveer 130 personen. Hierna kwam de jeep met daarin de loopster en fakkeldraagster, Elaiza Arnoldussen (12 jaar), gevolgd door de overige lopers (± 95 personen). Een tiental oude militaire voertuigen sloten de stoet. Vanaf de Veestraatbrug over het kanaal werd de stoet met lopers en voertuigen vooraf gegaan door de Firebrigade Pipes & Drums uit Gemert-Bakel, die bij aankomst bij het kasteelplein een erehaag voor de fakkeldrager en de overige lopers vormden. De gilden en schutterijen waren daar eerder aangekomen omdat zij een verkorte route volgden. Dit alles gebeurde allemaal onder grote publieke belangstelling

Ontsteken van het vuur

Nadat iedereen op de klaargezette stoelen op het kasteelplein had plaats genomen, kon de ceremonie starten en nam burgemeester Elly Blanksma het woord. Zij heette alle aanwezigen welkom en nam hierna de fakkel met het Vrijheidsvuur van Elaiza in ontvangst en ontstak het Vrijheidsvuur.

 

Eed van Trouw

Tijdens de Eed van Trouw, afgelegd door de gilden en schutterijen, werd het Wilhelmus gezongen door Marlotte Brouwers, die op piano begeleidt werd door haar vader, Ad Brouwers. Door leden van de scouting St. Leonardus werd de Nederlandse vlag gehesen. Hierna brachten Firebrigade Pipes & Drums “Highland Cathedral” ten gehore.

Vervolgens was het de eer aan Martijn Verbaant, een Helmondse veteraan, die een verhaal vertelde over zijn ervaringen als veteraan.

Door ceremoniemeester Henk Schimmel werd bijzondere aandacht besteed aan de lege stoel, met legerschoenen, een helm en twee witte anjers. Dit is de zogenaamde “Vacant Chair “, die de gedachte symboliseert aan de militair die niet is teruggekeerd uit de strijd en hiermee verkeert deze persoon toch in ons midden.

Spoken word

Hierna waren het Udo Houtappels en Floortje Jansen, die een indrukwekkend “Spoken Word” vertolkten, gecomponeerd door Maarten van den Bosch. En vervolgens was het de beurt aan de leerlinge van het kunstkwartier, Laura Adriaans, die op haar saxofoon een mooi stuk ten gehore bracht. Dit rijtje werd afgesloten door de jeugd burgemeester Lars Sijbers, die ook een mooi, eigentijds en toepasselijk verhaal bracht.

Marlotte Brouwers, begeleidt door Ad Brouwers, zong prachtig het lied: Hymne de l’Amour (van Celine Dion) en bekend van de opening van de Olympische spelen.

Ontsteken van het Vrijheidsvuur

Nu was het moment gekomen dat de burgemeesters hun fakkel ontstaken aan het brandende Vrijheidsvuur, die zij later mochten doorgeven aan de lopers van hun gemeente. Als laatste was de burgemeester van Helmond aan de beurt, mevr. Elly Blanksma-van den Heuvel, die namens alle aanwezige burgemeesters de vrijheidsgedachte uitsprak en vertelde waarom dat zo belangrijk is en in de Peel in het bijzonder.

Nadat iedere burgemeester een fakkel had ontstoken volgde een gezamenlijk fotomoment met alle burgemeesters. Hierna werden zij door kringkapitein van de Gilden van Kring Peelland uitgenodigd om de fakkel door te geven aan de keizers en koningen van gilden en schutterijen, die het op hun beurt weer doorgaven aan lopers van hun eigen gemeente.

Vendelgroet en vlagoverdracht

Aan het einde van deze geweldige en mooie bijeenkomst, was het de beurt aan een drietal vendeliers om uit te treden voor het brengen van de Vendelgroet.

Dit werd afgesloten met het  “ W’ll meet again “ dat ook weer door Marlotte Brouwers werd gezongen. Aansluitend hieraan sprak burgemeester Elly Blanksma een dankwoord uit naar alle betrokken deelnemers en werd de VRIJHEIDSVLAG door haar overhandigd aan burgemeester Michiel Uitdenhaag van Venray. Venray is de stad, die in 2025 als gastgemeente het Vrijheidsvuur de Peel zal ontvangen.

Heel bijzonder festijn

Door de bijdragen aan de ceremonie van de vele gildebroeders, schutterijen, lopers, veteranen, de Pipes & Drums, zangeres Marlotte Brouwers, begeleidt door Ad Brouwers, Laura Adriaans en de verschillende sprekers werd het een luister- en kleurrijk geheel. Om ± 20.20 uur mochten de lopers met het Vrijheidsvuur vertrekken, naar hun gemeente en werd de ceremonie beëindigd.